• Medzinárodný deň Rómov

    Medzinárodný deň Rómov Amaro džives

    Je to deň kedy si pripomíname a oslavujeme rómsku kultúru,tradície,históriu, ale aj to, že Rómovia sú uznaná národnostná menšina.

    práve dnes sme si, preto v našej škole vypočuli rómsku hymnu, ukázali a vysvetlili čo znamenajú symbol a farby na rómskej vlajke. Pozreli si krásne kroje, riešili kvízy, kreslili rómsku rodinu. Hrali tradičnú rómsku hudbu a tancovali rómske tance.

    A Vanesska Kováčová pre všetkých pripravila prezentáciu o histórii Rómov.

    Na záver nechýbala sladká odmena v podobe cukrovej vaty, ktorú nám všetkým vyrobil pán učiteľ zo školského stroja na cukrovú vatu.

  • Skrátené vyučovanie

    Vedenie Základnej školy Kružlová oznamujeme, že dňa 8. apríla 2024 (pondelok) bude vyučovanie prebiehať v skrátenom režime. Vyučovací proces bude trvať do 11:05 hod.

    Poobedňajšia činnosť  nebude realizovaná ( ŠKD, CVČ, ZUŠ).

  • Zápis do 1. ročníka šk. roka 2024/2025

    Dňa 4. apríla 2024 sa konal zápis budúcich prváčikov. Prišli v doprovode rodičov. V triede už na nich čakali pani učiteľky, ktoré mali pre ne nachystané rôzne úlohy.

    Veríme, že sa už všetci tešia do školy.

  • Oznam

  • Divadelné predstavenie

    Dňa 26. marca 2024 sa 21 žiakov 5. - 9. ročníka zúčastnilo krásneho divadelného predstavenia v historickej budove Divadla Jonáša Záborského v Prešove.  Predstavenie pod názvom: Hrôzostrašné príbehy strýka Montequea nás všetkých očarilo. Svoje čaro mala aj divadelná scéna a nádherné kulisy. Výkony hercov boli vynikajúce. Hlavný hrdina Edgar, bol slušne vychovaný mladý gentleman, ktorý sa nebál vôbec ničoho. No napriek tomu, jeho rodičia s nim mali veľké trápenie. Jediný, ktorý im vedel pomôcť bol strýko Montaque. Ten nám jeden hrôzostrašný príbeh prerozprával.

                Po skončení divadelného predstavenia sme sa prešli po Hlavnej ulici a naše kroky sme nasmerovali do nákupného centra Novum. Tam sme sa naobedovali a v obchodíkoch sme čo to aj kúpili.

                Domov sme sa vrátili zdraví a plní umeleckých zážitkov.

  • DEŇ S ANDERSENOM

         Do podujatia s názvom Noc s Andersenom sa zapojila aj naša škola, na základe výzvy na www.nocsandersenom.sk  Medzinárodné podujatie sa na Slovensku organizuje už 19 rokov v spolupráci so Spolkom slovenských knihovníkov a knižníc a je zamerané na podporu čítania.

    Čítanie rozprávok a kúzelných príbehov rozvíja u deti fantáziu a tvorivosť.
    Noc s Andersenom sme si prispôsobili a realizovali sme rozprávkový Deň s Andersenom. Z ponúkaných hlavných tém sme si vybrali:

    1. Rozprávka H. Ch. Andersena Snehová kráľovná, ktorá vyšla pred 180 rokmi
    2. Svetový deň vody

         V učebni slovenského jazyka a literatúry sa žiaci počas prezentácie dozvedeli zaujímavé fakty zo života najslávnejšieho dánskeho spisovateľa. Zistili, že zbožňoval vystrihovať  z papiera, ktorý mu slúžil nielen na písanie, ale aj na kreslenie. Dozvedeli sa, že chcel  byť operným spevákom, no napokon napísal 169 rozprávok pre deti. Tie boli preložené do rôznych svetových jazykov. A tiež, že jeho bronzové sochy sa nachádzajú  na rôznych miestach: v Bratislave, v Kodani a v New Yorku. A že 2. apríl je Medzinárodným dňom detskej knihy. Po zaujímavostiach zo života spisovateľa sme sa pustili do vedomostných súťaží, kreslili sme so zatvorenými očami, rozhádané slová sme dávali dokopy, čítali z knihy Snehová kráľovná.

       V učebni biológie žiaci pracovali na rôznych úlohách, robili pokusy aj sledovali dažďovú vodu pod mikroskopom. Ozrejmili si, že voda je najdôležitejšia tekutina na život. A správny pitný režim je dôležitý, pretože zabezpečuje optimálnu funkciu obličiek a odplavovanie toxínov z tela. Navyše podporuje naše kognitívne funkcie a správnu látkovú výmenu. Prispieva tiež k normálnemu fungovaniu nervového systému, zmierňuje únavu a zlepšuje sústredenie.

         Po skončení aktivít v učebniach sa žiaci pustili do tvorivej činnosti a vytvorili nádherné kresby, ktoré budú zdobiť niekoľko dní našu hlavnú chodbu.

    Viac na:  Facebook školy

  • 21. marec Deň Downovho syndróm

    21. marec Deň Downovho syndrómuVšetci sme rozdielni a zároveň rovnakí. Zaslúžime si rovnaké príležitosti, zaobchádzanie aj miesto v spoločnosti. Zahoďme stereotypy, spojme naše odlišnosti a vykročme spoločne k inklúzii.

  • Ponožková výzva

    Ponožková výzva je akcia, ktorá je určená všetkým luďom, ktorí chcú prejaviť solidaritu a podporu jednotlivcom s Downovým syndrómom. Už tradične sa koná 21.marca a je spojená so Svetovým dňom Downovho syndromu. Žiaci v školskom klube deti na znak ľudskej jedinečnosti dnes nosili dve rozdielne ponožky. Ďakujeme p. uč. J. Mihalovej a p. uč.K. Rozdilskej za výtvarné práce venované k dnešnému dňu. Ďakujeme všetkým, ktorí sa akokoľvek do dnešnej solidárnej akcie zapojili.

  • Riaditeľské voľno

  • Hviezdoslavov Kubín

    Pri príležitosti 70. výročia Hviezdoslavovho Kubína sa v priestoroch ZŠ Kružlová, v učebni slovenského jazyka, uskutočnilo 6. marca 2024 školské kolo. Porota a žiaci si vypočuli umelecký prednes v podaní svojich spolužiakov. Spomedzi zúčastnených žiakov porota vybrala troch najlepších a udelila aj cenu poroty.

    Výsledky: 1. miesto: Tereza Siváková - D. Hevier - Komixy

    2. miesto: Maroš Kanaloš - Ľ. Podjavorinská - Kmotry

    3. miesto: Ester Grundzová - Š. Moravčík - Či ozaj, naozaj?

    Cena poroty: Lucia Siváková - Ľ. Podjavorinská - Výplata

  • TESTOVANIE 9

    Celoslovenské testovanie žiakov 9. ročníka TESTOVANIE 9 -2024 sa uskutoční 20. marca 2024 /streda/ z matematiky a slovenského jazyka a literatúry. Bližšie informácie:

    https://www2.nucem.sk/.../nar.../testovanie-9/roky/2023-2024

  • OZNAM

  • OZNAM

  • Vianoce 2023

  • OZNAM

  • Vianočná akadémia a Mikuláš

    21.decembra 2023

    Vianočná atmosféra zavládla aj v našej škole. Mikuláš nezabudol a prišiel medzi nás so svojimi pomocníkmi a plným vrecom sladkostí. Pohodlne sa usadil do kresla a prezrel si krásny vianočný program, ktorý si preňho a nás všetkých pripravili naši žiaci pod vedením pani učiteliek.

  • Skrátené vyučovanie

  • Vianočný betlehem

    Podduklianske osvetové stredisko vo Svidníku vyhlásilo vianočnú súťaž ,,Najkrajší betlehem 2023." Do tejto súťaže sa zapojili žiaci zo základných škôl, mládež a dospelí zo špeciálnych škôl z okresu Svidník. Žiačky piateho ročníka L. Mitačová a E. A. Karalová s radosťou prijali správu o vytvorení betlehema z prírodných materiálov. Usilovne tvorili a pracovali. Dňa 8.12.2023 v priestoroch POS vo Svidníku o 10.00 hod. bolo vyhodnotenie súťaže. Do súťaže sa prihlásilo 41 betlehemov. V kategórii skupín (ŠKD) sa žiačky umiestnili na II. mieste. Srdečne blahoželáme a povzbudzujeme do budúcna k takejto tvorbe

  • 1.december deň boja proti AIDS. Takto sme vytvorili "živú" červenú stužku.

    Dnes rôznymi aktivitami aj prednáškami sme sa pridali ku všetkým, ktorý sa 1.decembra zapojili do boja proti AIDS.

    Červená stužka symbolizuje solidaritu v boji proti chorobe AIDS.

    Červená farba bola vybraná ako symbol krvi a života.

    Ráno sme začali prednáškami na tému AIDS, vytvárali kresby a červené stužky .

    A deň vyvrcholil futbalovým zápasom pod vedením pána učiteľa Juraj Cahajla. Ktorý profesionálne rozdelil triedy do tímov a začal sa tvrdý boj:-)

    Prvenstvo si odniesli naši deviataci na čele s Dominikom Balážom.

     

  • Bubnovačka

strana:

Novinky

Kontakt

  • Základná škola Kružlová
    Kružlová 103
  • +421 911 0367007
    +421 054 7594287

Fotogaléria